Yildirimdan Korunma Yöntemleri
Yıldırım bilindiği ve belirtildiği üzere ciddi etkileri olan bir doğa olayıdır ve önlem alınmazsa çok tehlikeli bir doğal afete dönüşebilir. Bu nedenle ülkemizde ve dünyada yıldırımdan korunma konusu yönetmelik ve yönergelerle belirli prensiplere bağlanmış bir risk yönetimidir.
Yıldırımdan Korunma Sistemleri ile ilgili Yönetmelik ve Standartlar genel olarak bir yapının ve/veya tesisin nasıl yıldırımdan korunacağının belirlenmesi yanında kullanılacak malzemelerin standardını da bildirir. Buna göre ülkemizde ve dünyada Yıldırımdan Korunma konusunda çeşitli ulusal ve uluslararası standartlar kullanılmaktadır.
Bu standartlar;
1. TS EN 62305 Yıldırımdan Korunma; Yıldırımdan Korunma ve bu sistemlerin planlanması/projelendirilmesi ve uygulanması kapsamında kullanılan en kapsamlı doküman TS EN 62305 Yıldırımdan Korunma Standardıdır. Dört ana bölümden oluşmaktadır.
A.TS EN 62305-1 Genel Prensipler: Bu bölüm ölçülecek hasarın kaynaklarını ve türlerini sınıflandırır ayrıca yıldırım kaynaklı zararların risk veya türlerini tanımlar.
B.TS EN 62305-2 Risk Yönetimi: Bu bölümde risklerin Analizi yapılarak bu risklere göre alınacak tedbirler belirlenir.
C.TS EN 62305-3 Yapılarda Fiziki Hasar ve Hayati Tehlike (Dış Yıldırımlık): Bu bölümde yıldırımın doğrudan etkilerini önlemek üzere uygun koruma tedbirlerinin seçilmesi ve uygulanmasını anlatır.
D.TS EN 62305-4 Yapılarda Bulunan Elektrik ve Elektronik Sistemlerin Korunması (İç Yıldırımlık):Bu bölümde ise yıldırımın dolaylı yollardan etkilerini önlemek üzere uygun koruma tedbirlerinin seçilmesi ve uygulanmasını ifade eder.
2. TS EN 50164 ve/veya (yeni version) TS EN 62561 Yıldırımdan Korunma Sistemi Bağlantı Bileşenleri; Yıldırımdan Korunma Sistemlerinde kullanılacak tüm montaj malzemeleri ile topraklama sistemlerinde kullanılacak malzemelerin Ulusal ve Uluslararası Standartları belirlenmiştir. İki ana bölümden oluşmaktadır.
A.TS EN 50164-1 ve/veya (yerine) 62561-1 Bağlantı Elemanları İçin Özellikler,
B.TS EN 50164-2 ve/veya (yerine) 62561-2 İletkenler ve Topraklama Elektrotları İçin Özellikler.
TS EN 62305 ve TS EN 50164 veya yeni versiyonu TS EN 62561 Standartları IEC (Uluslararası Elektroteknik Komisyonu) tarafından da onaylanmış standartlardır. Dünya üzerinde yüzden fazla ülke IEC Komisyonunun onayladığı standartları doğrudan kabul etmektedir.
3. TS 13709 Aktif Paratonerler; Son süreçte ülkemizde uygulamaya konulan Aktif Paratoner Standardıdır. Bu Standart dünyanın birçok ülkesinde yıllardır kullanılan Aktif Paratonerler için TSE tarafından çıkarılan Ulusal bir Standart olup, Aktif Paratonerlerin hangi kriterlerde üretilmesi gerektiği konularında bilgiler vermektedir.
4. NFC 17-102 Yıldırımdan Korunma Binaların ve Açık Alanların Aktif Paratonerler ile Korunması (2011-Fransa).
5. UNE 21186 Yıldırımdan Korunma Yıldırım Darbe Emiciler Aktif Paratonerler (2011-İspanya).
Liva Grup, vizyonumuz kapsamında kendi bünyesinde üretimi yapılan ürünleri ulusal ve/veya uluslararası standartlara uygun olarak üretmektedir.
Yıldırımın etkili ve zarar verici etkilerinden korunabilmek ancak iyi incelenmiş ve projelendirilmiş güvenli bir Yıldırımdan Korunma Sisteminin kurulması ile mümkündür.
Bu nedenle Ulusal/Uluslararası TS EN 62561-1/2/3/4 Standardında belirtildiği gibi dört (4) aşamalı bir çalışma yapılması gerekmektedir. Bu aşamaların her biri birbirini tamamlayan bir koruma sisteminin önemli ve vazgeçilmez parçalarıdır.